Cum alegi o stație de încărcare auto potrivită pentru nevoile tale?
Mașinile electrice au început să fie din ce în ce mai populare printre șoferii care caută o variantă mai prietenoasă cu mediul de a se deplasa prin oraș și nu numai. Însă acesta nu este singurul motiv pentru care șoferii ajung să înlocuiască mașina pe benzină sau diesel cu una electrică. Costurile de întreținere sunt mai mici, combustibilul este mai ieftin, sunt mai silențioase și nu poluează deloc. În plus, până în anul 2035, toți șoferii vor fi nevoiți să facă această mișcare, ca urmare a inițiativei ”verzi” venite din partea UE, care urmărește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 100%.
Dacă conduci deja o mașină electrică, cu siguranță că situația din ultimele luni ți-a dat mari bătăi de cap și te-a pus în dificultate atunci când vine vorba de stațiile de încărcare auto electrice publice. Multe stații gratuite (susținute de supermarket-uri și marile lanțuri de magazine) au fost închise ca urmare a creșterii prețurilor la energia electrică, iar șoferii au ajuns să piardă și mai mult timp, stând la cozi la stațiile de încărcare publice care au rămas deschise. Mulți dintre ei și-au dat seama că este mult mai eficient să investească în propria stație de încărcare auto și au trecut la acest pas. Dacă și tu ești în această situație, informațiile de mai jos îți vor fi de mare ajutor atunci când vine vorba de alegerea unei stații de încărcare auto potrivite.
Puterea stației de încărcare reprezintă cel mai important criteriu de decizie.
În momentul în care alegi o stație de încărcare auto electrică echarged , primul indicator la care trebuie să te uiți este puterea. În funcție de puterea stației de încărcare, putem vorbim de 3 tipuri de încărcare a mașinii electrice:
- Încărcare rapidă: modelele rapide au o putere de 50 kW pentru curentul direct și 43 kW pentru curentul alternativ, în timp ce modelele ultrarapide au o putere ce pornește de la 150 kW și poate ajunge până la 350 kW.
- Încărcare moderată: puterea în acest caz este cuprinsă între 7 și 22 kW, iar mașina se încarcă complet în 3-4 ore.
- Încărcare lentă: stațiile au o putere cuprinsă între 3 și 6 kW, iar încărcarea completă durează între 8 și 12 ore pentru o mașină electrică și între 2 și 4 ore pentru o mașină hibrid. Acesta stații de încărcare sunt recomandate în mod special pentru încărcarea pe timp de noapte.
Stațiile de încărcare publice au de cele mai multe ori o putere de 7 kW – poți lua în considerare acest aspect pentru a-ți da seama ce tip de încărcător ți se potrivește.
Amplasarea stației de încărcare – în exterior sau în interior?
Dacă ai un garaj, poți lua în considerare amplasarea stației de încărcare în interior pentru a fi ferit de factorii de mediu. Dacă însă nu ai posibilitatea de a amplasa stația în interior, o poți lăsa și în exterior, fără niciun fel de problemă, atâta timp cât producătorul garantează rezistența la umiditate, praf, vânt puternic sau precipitații.
Tot acum va trebui să decizi și lungimea cablului de încărcare – majoritatea cablurilor au o lungime cuprinsă între 5 și 8 m. Măsoară foarte bine distanța dintre stația de încărcare și locul în care va fi amplasată mașina pentru a te asigura că ajunge cablul. Dacă deții 2 mașini, ar fi bine să iei în considerare alegerea unei stații de încărcare cu 2 terminale de încărcare pentru a putea încărca mașinile simultan.
Acestea sunt cele mai importante criterii pe care trebuie să le ai în vedere atunci când achiziționezi o stație de încărcare auto electrică. Dacă mai ai nelămuriri sau întrebări cu privire la stațiile de încărcare auto, nu ezita să ne contactezi! Suntem aici să te ajutăm să iei cea mai bună decizie!